Kinderseries

Geschiedenis van de televisie

In 1883 vroeg Nipkow patent aan op zijn uitvinding; een schijf waarmee lichtstralen omgezet konden worden in elektrische signalen. John Logie Baird ontwikkelde in 1922 een verbeterde versie van deze schijf, waarmee hij een mechanische televisiezender en –ontvanger maakte. In 1934 waren mechanische oplossingen alweer verouderd. De elektronische systemen maakten hun opmars. Van zwart-wit kwam kleurentelevisie en vervolgens schakelden we van analoog over naar digitale televisie. Nu wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van 3D schermen.

Geschiedenis van de Nederlandse televisie – een beknopt overzicht

Snelle ontwikkelingen

De meeste kinderen groeien tegenwoordig op met digitale televisie. De meeste ouders groeiden op met de komst van de eerste kleurentelevisies. De geschiedenis van de televisie gaat dus niet heel ver in de tijd terug. De ontwikkelingen gaan heel erg snel en de komst van de televisie heeft een enorme impact gehad op ons dagelijks leven. Was er in het begin slechts één televisie in een hele straat, tegenwoordig is bijna iedere kamer in huis voorzien van een toestel.

Eerste kinderseries

Met de komst van de televisie was er een nieuw middel van vermaak. In het begin was er nog niet veel keuze mogelijkheid. Er was één kanaal en de zendtijd was beperkt. In februari 1955 werd de eerste kinderserie ‘Dappere Dodo’ uitgezonden door de KRO. Het was een poppenspel over een scheepsjongen die allerlei avonturen beleefde. Al snel ontdekten meer televisiemakers de kracht van kindertelevisie en ontstonden nieuwe programma’s voor de jeugd. Bekende series van vroeger zijn Pipo de Clown en Mammaloe (sinds 1958), Ti-ta-tovenaar (sinds 1972) en Peppi en Kokki (sinds 1973). De langst draaiende kinderserie is nog steeds Sesamstraat dat in 1976 voor het eerst uitgezonden werd en nu, meer dan 35 jaar later, nog steeds dagelijks op televisie komt.

Peppi en Kokki als monteur

Soorten kinderprogramma’s

Er zijn veel verschillende soorten kinderprogramma’s. Grofweg zijn ze te verdelen in animatieseries, educatieve series, kinderfilms en quizprogramma’s. Kinderen houden van tekenfilms en verschillende zenders zoals DisneyXD en Cartoon Network zenden de hele dag niets anders uit. Veel kinderprogramma’s hebben een educatief karakter. Soms gaat het om een programma met een educatieve ondertoon, maar er zijn ook veel programma’s die speciaal educatief bedoeld zijn. Op een leuke manier leren kinderen over heel uiteenlopende onderwerpen. Bekende series zijn Sesamstraat en Het Klokhuis. Kinderen worden op hun eigen niveau aangesproken en ingewikkelde zaken worden zichtbaar gemaakt. Soapseries voor kinderen zijn ook niet meer weg te denken. Series als VRijland en Spangas zijn dagelijks te bekijken.

VRijland

 
 

Sesamstraat boeken

boeken
 
 

Tip!

 
 

Nieuwsberichten